INFORMATION OM DESTINATION DOWNUNDER »  

Australiens verkliga Outback

Upplev: Darwin, Kakadu, Katherine, Alice Springs, Ayers Rock, Sydney, Port Douglas, Stora Barriärrevet.

Tillval: Bullo River Station - Bamurru Plains - Ooraminna Station 

Det är svårt att översätta "Outback" men du förstår när du kommit dit. Verklig Outback finns nog bara i Australien. Föreställ dig klarblå himmel, vidöppet landskap så att du kan se horisonten, röd jord, unikt djurliv och färgstarka personligheter. Om du vill uppleva Australiens Outback ska du välja den här resan. Vill du ytterligare förstärka intrycken kan du tillbringa några dagar på en genuin boskapsranch (cattle station) eller på Bamurru Plains, som erbjuder Outback med guldkant.

 

Dag 1 & 2 - Flygresa
Avresa från Stockholm, Göteborg eller Köpenhamn till Frankfurt eller London, där du går ombord på ett av världens bästa flygbolag, australiensiska Qantas. Så snart du kommer ombord på planet bemöts du med den trevliga och lättsamma stil som är så typisk för människorna i Australien. God mat och dryck tillsammans med förstklassig filmunderhållning gör att timmarna ombord passerar fort. I Singapore gör du stopp och kan gå ut och sträcka ordentligt på benen. Du kan också utan extra kostnad göra ett längre stopp och besöka den asiatiska metropolen.

Dag 3 - Darwin
Du anländer till Darwin tidigt på morgonen. Kort transfer till ditt centralt belägna hotell, där du kopplar av ett par timmar före lunch. På eftermiddagen lär du känna huvudstaden i Northern Territory, som blivit samlingsplats för alla som ska bege sig ut i Australiens vildmark. I solnedgången njuter du av en Champagnekryssning i Darwins mäktigt stora naturliga hamn.

   
Dag 4 - Kakadu National Park
Australiens största och mest kända nationalpark heter Kakadu. Här finns 400 fågelarter, 350 olika slags reptiler samt 150 arter av däggdjur. Nationalparken är världsarvslistad både för sin unika natur och djurliv liksom för sina uråldriga aboriginska klippmålningar (mer
än 5,000). Innan du kommer in i Kakadu får du uppleva en flodkryssning på East Alligator River och se de stora saltvattenkrokodiler som gett floden sitt (märkligt felaktiga) namn. I nationalparken besöker du Bowali Visitor Centre och gör en guidad vandring till de berömda klippmålningarna vid Ubirr..
   
Dag 5 - Katherine
Under förmiddagen besöker du Nourlangie Rock, som du säkert känner igen ifrån filmen Cocodile Dundee. Här finns fler fantastiska klippmålningar att beundra. Nästa stopp är Warradjan Aboriginal Cultural Centre, innan det är dags för båttur på Yellow Waters, det mest berömda våtmarksområdet i Kakadu. Här är djurlivet nästan förstummande i sin mångfald med fåglar i majoritet. Under eftermiddagen går färden vidare till Katherine.

   
Dag 6 - Darwin
Under förmiddagen gör du en båttur genom Katherine Gorge, som i själva verket är 13 djupa raviner som kantar floden. Vid Edith Falls, finns det möjlighet att svalka sig med en simtur. Du återkommer till Darwin vid 18-tiden. Nästa dag kan du fortsätta till Alice Springs eller göra tillval Bullo River Station och Bamurru Plains.
   
Dag 7 - Alice Springs
Du anländer till Alice Springs efter bara två timmars timmes flygresa. Kort transfer till ditt centralt belägna hotell. Under eftermiddagen gör du sightseeing för att utforska den intressanta oasen Alice Springs. Du besöker bland annat School of the Air och de berömda Flying Doctors och Telegraph Station. På kvällen får du uppleva autentisk aboriginisk dansuppvisning medan du äter traditionell middag med kött och grönsaker tillagat med urinvånarnas speciella kryddblandningar och lokala frukter. Nästa dag kan du göra tillval Ooraminna Homestead i några dagar. 

   
Dag 8 -  Ayers Rock
Efter en spännande morgon på färd genom öknen kommer du fram till nationalparken Yulara och börjar med att utforska den imponerande klippformationen Kata Tjuta (Olgas) med sina 36 mjukt rundade bergskullar. Innan solnedgången blir du hämtad till den magnifika "Sounds of Silence Dinner. Solnedgången blir ett enastående skådespel, som får Uluru att skifta färg i tusen briljanta nyanser från det skarpaste rött och orange till lila och silvergrått och som straxt innan solen försvinner i den röda öknen får hela den storslagna klippan att riktigt glöda. Det är som om allt ljus kom inifrån och lyste upp av sin egen kraft. Du njuter av en helt utsökt middag uppdukad mitt i öknen. Efter middagen får du en fascinerande föreläsning om den mest magnifika stjärnhimmel du någonsin skådat.

   
Dag 9 - Sydney
Du måste gå upp tidigt för att inte missa resans höjdpunkt, soluppgången vid Uluru. Det är en närmast magisk upplevelse. När solen når över horisonten i den becksvarta natten exploderar himlen i ett lysande brandgult sken och Uluru brinner i gryningsljuset. Efter soluppgången (och frukost) får du med en lokal guide lära känna denna mytomspunna plats och lära dig om dess geologi liksom om platsens kulturella och ceremoniella betydelse för den aboriginiska befolkningen. Tidig eftermiddag flyger du till Sydney. Direktflyget tar drygt tre timmar. Miljöombytet är totalt. Sydney, huvudstad i delstaten New South Wales, är Australiens största stad med 4 miljoner invånare.
   

Dag 10 - Sydney
Sydney är berömd för sin skönhet, som beror på att staden ligger med alla sina stränder och många öar kring den stora naturliga hamnen, Sydney Harbour. Din tur börjar i den historiskt intressanta stadsdelen, The Rocks, där den västerländska historien började i Australien för drygt tvåhundra år sedan. Du njuter av den enastående vackra utsikten över Sydneys hamn med det magnifika Operahuset och Sydney Harbour Bridge i förgrunden. Du besöker shoppingdistriktet med Queen Victoria Building och det roterande utsiktstornet, Centrepoint. Turen fortsätter till det riktigt trendiga Sydney omkring Oxford Street. Längs Sydneys stränder löper underbara promenadstråk som vindlar sig på toppen av de höga klippor som kantar Stilla Havet. Självklart besöker du den berömda Bondi Beach och kan promenera längs stranden eller koppla av på ett strandcafé. Återfärden går via Double Bay och Kings Cross tillbaka till city.

   
Dag 11 - Sydney
Förmiddagen kanske du ägnar åt att bestiga Sydney Harbour Bridge. Vackrare utsikt finns inte än när man ser ut över Sydneys enorma hamn och stad med Operahuset i förgrunden. Därefter kan du ta färjan från Circular Quay tvärs över hamnen till Doyles berömda restaurang vid strandkanten i Watson's Bay och njuta av deras pinfärska fisk. Eftermiddagen kan du spendera i idylliska Watson's Bay eller tillbaka i city, som erbjuder massor av intressant och prisvärd shopping, bland annat på gågatan Pitt Street. Kanske finns det någon utställning som lockar eller varför inte besöka något av Sydneys många intressanta museer?
   
Dag 12 - Sydney
Sydney är den kosmopolitiska huvudstaden. Du kan njuta av en riktig storstad, som ändå är fullt hanterbar och underbar att flanera i till fots. Central Business District (CBD) med affärsgator ligger inom gångavstånd till vackra parker, The Rocks, Darling Harbour, China Town och Circular Quay. Från Circular Quay går färjorna i skytteltrafik ut till förorterna ute i hamnen. Shopping och restaurangkultur är av högsta klass och till en prisnivå som ligger avsevärt lägre än i Sverige. På kvällen ser du kanske en föreställning på Operan eller varför inte en musikal. Andra sevärdheter inkluderar Sydney Aquarium, Taronga Zoo, flera konstmuseer (också med aboriginsk konst) samt alla marknader.
   
Dag 13 - Port Douglas
Det tar tre timmar att flyga norrut, in i North Tropical Queensland, som blivit berömd lika mycket för den uråldriga regnskogen som för Stora Barriärrevet. Din bas för de kommande fyra dagarna är den idylliska badorten Port Douglas, 7 mil norr om Cairns. Förutom det trevliga lilla samhället med stort utbud av affärer och restauranger är Port Douglas stolthet den långa vackra sandstranden, Four Mile Beach, där kokospalmerna växer på rad. Du bor på ett mysigt lägenhetshotell. Om du inte omedelbart vill kasta dig i havet finns förstås hotellets fina swimmingpool.

   
Dag 14 - Port Douglas
Stora Barriärrevet är ett av naturens underverk. Det är världens största korallrev. Det finns 400 arter av korall och 1,500 fiskarter. För att uppleva Stora Barriärrevet på en dagstur behövs inget dykcertifikat och inte ens förkunskaper i att snorkla. Faktum är att bara man är någotsånär simkunnig och villig att bada i det 25-26 gradigt varma vattnet, så räcker det långt för att göra dagsturen till en fantastisk upplevelse. Efter en första snorkel- och simtur bland de tusentals färggranna fiskarna smakar det gott med en härlig buffélunch som innehåller både varma och kalla anrättningar och som naturligtvis inkluderar massor med fisk och skaldjur för den som så önskar.
   
Dag 15 - Port Douglas
Få egen hand i tropikerna. Det räcker långt att strosa omkring i Port Douglas, att vandra längs den milslånga stranden, besöka det intressanta Rainforest Habitat med regnskogens alla märkliga djur samt bada i poolen. Men det finns också möjlighet att besöka den större staden Cairns eller göra en heldagsutflykt till Cape Tribulation eller kanske besöka en riktig krokodilfarm. Middag intar du på någon av de mysiga restauranger som kantar huvudgatan, Macrossan Street i Port Douglas
   
Dag 16 - Flygresa
Det blir mellanlandning på Singapores tjusiga flygplats med massor av lockande shopping och trevliga restauranger. Nästa dag är du hemma igen i Stockholm eller Göteborg.
   
Tillval 1 - Bullo River Station
Du kan spendera två dagar på Bullo River Station och vara så aktiv som du önskar i livet på en fungerande boskapsranch (cattle station) med över 9,000 djur. Eftersom Bullo River ligger helt isolerat i vildmarken flyger du ifrån Darwin till Kunnunurra, varifrån färden fortsätter med 4-hjulsdriven jeep. Du kan uppleva Bullo River Station antingen som komplement eller som alternativ till fyradagarsturen i Kakadu. Hur du än väljer blir Bullo River Station en oförglömlig upplevelse.
   

 

Tillval 2 - Bamurru Plains
Du flyger ifrån Darwin. Bamurru Plains ligger väster om Kakadu National Park vid stranden av Mary River. Detta unika vildmarksläger andas "Wild Bush Luxury" med en ofattbar mångfald av fåglar och andra vilda djur. Här kan du njuta av naturskön Outback med guldkant för den verkliga connoisseuren. De lyxiga safaritälten är designade för att smälta in i naturen och de uppfyller de flesta krav på hög komfort. Självklart kommer du inte hit för TV eller CD-spelare, när naturen runt omkring dig erbjuder ett oavbrutet fascinerande skådespel. Måltiderna är läckert nyskapande med stort inslag av lokala produkter. Det finns endast nio safaritält. Inga andra besökare kommer ens i närheten av Bamurru Plains. Du får en verkligt exklusiv upplevelse i ordets riktiga mening. De dagliga aktiviteterna består i spännande upplevelser i vildmarken med jeep eller flodbåt som främsta fortskaffningsmedel.
   
Tillval 3 - Ooraminna Station
På Ooraminna Homestead välkomnas du som en i familjen. Du kan gå var du vill och utforska den vackra vildmarken på ranchen. I solnedgången träffar du dina värdar på den lilla puben för en aperitif. De informella måltiderna är rikliga och typiska för Australiens Outback. I den vänliga atmosfären lossnar tungbanden efter några glas Australiensiskt vin. När du återvänder till din egen veranda fascineras du länge av den fantastiska stjärnhimlen. För den som inte bara vill koppla av finns mycket att göra. Kanske en tur runt ranchen och höra dess historia och om det dagliga livet på en stor boskapsranch. Du kan besöka olika platser på den vidsträckta egendomen. Landskapet är iögonfallande vackert med sin unika flora och fauna. De omgivande höjderna erbjuder en härlig överblick av det verkliga Outback.
 

 STÄNG FÖNSTER »