Fakta om Nya Zeeland    
Flygtid: Från Australien 3 timmar och från Asien 10 timmar.

Bra karta över Nya Zeeland finns här>>

Storlek: Totalt 268,680 kvadrat kilometer, ca 60% av Sveriges yta och lika långt från norr till söder som Sverige. Nordön (Te Ika a Maui), är 960 km lång och 450 km bred. Sydön (Te Waka a Maui), är större till ytan men glesare befolkad på grund av ett kargare landskap. Mellan Nordön och Sydön finns Cook Strait (3 timmar med färja). Det finns hundratals mindre öar. De största och mest kända är Steward Island, the Chatham Islands, White Island, Rangitoto Island.

Huvudstad: Wellington (170,000) Gratis destinationsguide om Wellington hämtar här>>

Största stad: Auckland (1,4 miljoner). Gratis destinationsguide om Auckland hämtar här>>

Sydöns största stad: Christchurch (350,000). Gratis destinationsguide om Christchurch hämtar här>>

Befolkning: 4,4 miljoner, varav 600,000 maorier.

Befolkningsursprung: Europa 70%, Maori 15%, Asien 7%, Pacific 7%, Hobbits & övriga 1%.

Maori: Den befolkningsgrupp som först bosatte sig på Nya Zeeland. Förutom engelska talar maorierna också maorispråket som bland annat används i många ortsnamn.

Valuta: Valutan heter nyzeeländska dollar (NZD) och är värd mindre än australien dollar (AUD). Räkna med 6 kronor for en dollar (NZD). Kreditkort är allmänt accepterat.

Flygplatsskatt: En skatt på NZD 25.00 ingår inte i flygbiljetten och måste betalas på flygplatsen när man lämnar landet, med kreditkort eller kontant.

Visum: Turistvisum behövs inte för svenska medborgare.

Högsta berg: Mount Cook (Aoraki) 3,754 m.

Största sjö: Lake Taupo 616 kvadrat kilometer.

Klimat: Nya Zeelands klimat präglas dels av att landet är så bergigt och dels av närheten till havet. Skillnaderna i klimat är stora mellan öst och väst och mellan syd och nord.

Medeltemperaturer:

Vår: september-november  12C/22C

Sommar: december-februari  14C/28C

Höst: mars-maj  10C/24C

Vinter: juni-augusti  9C/20C

   
Vädret idag ser du här>>  
   
Matkultur: Bland de inhemska delikatesserna på Nya Zeeland hör till exempel lamm, fisk, skaldjur, ost, honung och kiwifrukt. Det produceras både rött och vitt vin av mycket god kvalitet. Restaurangerna sörjer oftast väl också för vegetarianer. Restaurangpriserna ligger långt under de svenska. Varje liten ort har minst en pub enligt engelsk modell. Det är inte brukligt att lämna dricks.

Nationalsporter:
Rugby året runt (go the All Blacks!). Netball (liknande basketball) för damer samt Cricket på sommaren.

Shopping: Det mesta är prisvärt! Speciellt fördelaktigt är att handla fritidskläder, fårskinnsprodukter (mattor, jackor, tofflor) och inhemska livsmedel (honung, vin och ost).

  STÄNG FÖNSTER