Fakta om Australien
   
Flygresan: Räkna med att det tar ett dygn att flyga till Australien. En del väljer att bryta upp resan genom att göra stopp på vägen, till exempel i Singapore, Bangkok, Denpasar (Bali)  eller Hong Kong.
   

Storlek: Totalt 7,682,300 kvadratkilometer, nästan 19 gånger så stort som Sverige. Cirka 400 mil från östkust till västkust och cirka 300 mil från norr till söder. 88% av befolkningen bor i städer längs kusterna.

Statsskick: Federation inom Brittiska samväldet. Består av sex delstater, Victoria, New South Wales, South Australia, Western Australia, Queensland och Tasmania samt två territorier, Northern Territory och Australian Capital Territory (Canberra).

Huvudstad : Canberra (313,000 inv.)

Största stad: Sydney (4,1 miljoner inv.)

  Större karta över Australian här>>
Befolkning: 20,1 miljoner, varav 400,000 aboriginer (2005).

Aboriginer: Urbefolkningen som funnits i Australien i minst 60,000 år innan den första vita människan landsteg för cirka 250 år sedan. Aboriginerna har sina egna språk som ofta ligger till grund för benämningen på platser och ortsnamn.

   
Valuta: Valutan heter Australien dollar (AUD) och är värd ca 10% mer än Nya Zeeland dollar (NZD). Räkna med 6 kronor för AUD. Kreditkort är allmänt accepterat i hela landet. Det finns gott bankomater för kontantuttag.

Dricks: Det är inte kutym att lämna dricks förutom på lite bättre restauranger, där man vanligtvis lämnar ca 10% om servicen varit bra.

Avreseskatt: Avreseskatterna ingår i flygbiljettens pris (flygskatter).

   
Visum: Visum är obligatoriskt. Turistvisum i tre månader för svenska medborgare utgör inget problem och ordnas av din resebyrå i samband med köp av flygresan.

Tidsskillnad: Svensk normaltid +7 till +10 timmar. Svensk sommartid +5 till +8 timmar.

   
Klimat: Australien har i huvudsak tropiskt klimat i de norra delarna och subtropiskt klimat i de södra delarna. Skillnaderna mellan olika delar av landet är mycket stora. Se klimattabellen. Kom ihåg att södra halvklotet har omvänt klimat mot vårt norra halvklot, det vill säga sommar december-februari och vinter juni-augusti.

Högsta berg: Mount Kosciusko (2,228 m)

Längsta flod: Murray River (2,560 km)

Största sjö: Lake Eyre.

   
Matkultur: Det australiska köket av idag, som kallas "Modern Australian", är bland det mest innovativa i hela världen. Ingredienser, smaker och landets utmärkta råvaror korsbefruktas i en multikulturell mix av Asien och Medelhavet där Italien, Thailand, Frankrike, Vietnam, Japan, och australiska "The Outback" samsas på samma tallrik. En klar fördel är också att det är avsevärt billigare att gå på krogen i Australien jämfört med Sverige.
   
Shopping: Mycket är prisvärt. Räkna med att det mesta är cirka 25% billigare än i Sverige. Speciellt fördelaktigt är att handla fritidskläder och skor.

Sjukvård: Om du är sjukförsäkrad i Sverige och vistas högst ett år i Australien har du rätt till akutvård hos de vårdinrättningar som är anslutna till motsvarigheten till Försäkringskassan i Australien, Medicare. Du är betalar vårdkostnaden själv och måste sedan uppsöka Medicare i Australien för att få ersättning i efterhand. Innan vården utförs måste du meddela vårdgivaren att du vill ha vård under Medicare.

Kängurun: Kängurun är unik för Australien. Det finns fler kängurur idag än när Australien koloniserades för drygt 200 år sedan. Uppskattningsvis finns det 40 miljoner.

   
STÄNG FÖNSTER