Bil & husbil

Bil & husbil

Vill man upptäcka Nya Zeeland på egen hand så kan det vara väldigt bra att hyra ett fordon. Man får då möjligheten att ta sig dit man själv vill, bort från de stora städerna och populära områdena och på egen hand upptäcka stränder, nationalparker och små byar.

Nya Zeeland är mindre än Australien vilket gör det lättare att ta sig fram.

Många tycker om att hyra en husbil. De mindre brukar kallas för campervan och de större och bättre utrustade kallas för motorhome. Fördelen är förstås att man sparar in på utgiften för logi men skillnaden brukar nästan jämna ut sig med tanke på dessa fordons högre hyreskostnad och bensinförbrukning.

På Nya Zeeland behöver man inte alltid ta in på campingplatser, sk ”freedom camping” är tillåtet om man har en husbil med dusch och toa.

För att få hyra bil måste man, hos de flesta biluthyrare, ha fyllt 21 år och såklart kunna visa upp körkort. För fyrhjulsdrivna fordon och campers/mobile home krävs oftast att man haft körkort i minst ett år. Man måste även ha ett internationellt körkort. Detta kan man köpa för cirka 200 kronor till exempel genom Motormännens Riksförbund.

Nya Zeeland har vänstertrafik vilket inte brukar ställa till något större problem, men första timmens körning kan förstås kännas lite avig innan man har blivit van. Vänstertrafiken brukar däremot vålla oss lite bekymmer som gångtrafikanter i storstäderna men det är en helt annan fråga.

De flesta biluthyrare tillåter inte att deras vanliga bilar körs på grusvägar eller i sand. Har du för avsikt att lämna de större vägarna är det därför en fyrhjulsdriven jeep som gäller, ofta förkortas det till 4WD. De flesta grusvägarna hittar man på sydön.

Hastighetsbegränsningarna är 50km/h i städer och 100km/h utanför städerna och på motorvägar. Det är vanligt med hastighetskontroller i Nya Zeeland. Det är inte tillåtet att köra onykter.