Inför din resa

Inför din resa

Det totala antalet invånare i Nya Zeeland är cirka 4,4 miljoner, till ytan är det 268 000 kvadratkilometer vilket gör det till det 73:e största i världen. Språket är engelska och man använder sig av nyzeeländsk dollar som valuta (NZD).

Nya Zeeland använder 220-240 volt, trehåls eluttag, det är bra att ta med en adapter men det går oftast att låna på boendet. Hotell och restauranger tar ingen serviceavgift på notan, det är därför vanligt att man ger dricks till servicepersonalen som tack för god service. Taxichaufförer och barpersonal räknar inte med att få dricks.

Polis, ambulans och brandförsvar nås på numret 111. Landsnummer till Nya Zeeland är +64, mobilnätet är utbrett men är inte fullt utvecklat ute på landet och uppåt bergen. Wifi finns tillgängligt på de flesta caféer, hotell och på bibliotek.

Postkontoren är öppna från måndag till fredag mellan 9 och 5. I storstäder är de ofta öppna på söndagsmorgonen.

Kranvattnet på Nya Zeeland går utmärkt att dricka och är inte klorerat. Det finns turistbyråer i de flesta städer i Nya Zeeland.

Är du svensk medborgare och har svenskt pass behövs ej visum om du stannar max i tre månader. När du kommer till Nya Zeeland måste du ha ditt pass med dig och det ska vara giltigt i minst tre månader efter att du har rest ut ur landet. Har du inte svenskt pass så kan du ansöka visum hos Nya Zeelands ambassad.

Det är förbjudet att arbeta utan tillstånd. Om du vill studera måste detta ansökas om innan du reser iväg.