Bil & husbil

Bil & husbil

Att hyra ett fordon i Australien är ett utmärkt sätt att ta sig fram på och upptäcka landet i sin egen takt. Att ha ett eget fordon gör att man kan leta sig bort från huvudvägarna och köra till folktomma stränder, nationalparker och byhålor.

Tänk dock på att avstånden är stora i Australien och att vägarna kan vara smalare än vad vi är vana vid.

Längs med Australiens östkust, som är populärt att köra med hyrbil, brukar man i genomsnitt tillryggalägga omkring 70 kilometer per timme. Avståndet från Sydney till Cairns är 2870 kilometer, så det blir drygt 40 timmars effektiv körning, inte en sträcka som man direkt kör på en dag.

Många tycker om att hyra en husbil. De mindre brukar kallas för campervan och de större och bättre utrustade kallas för motorhome. Fördelen är förstås att man sparar in på utgiften för logi men skillnaden brukar nästan jämna ut sig med tanke på dessa fordons högre hyreskostnad och bensinförbrukning.

Campingplatserna är föredömligt välordnade och tillhandahåller all önskvärd service oavsett om man kommer med en campingbil eller tält. Det är förbjudet att campa utanför campingplatserna. Kommer man i vanlig bil finns det ofta enklare "cabins" att hyra.

För att få hyra bil måste man, hos de flesta biluthyrare, ha fyllt 21 år och såklart kunna visa upp körkort. För fyrhjulsdrivna fordon och husbilar krävs oftast att man haft körkort i minst ett år. Man måste även ha ett internationellt körkort. Detta kan man köpa för cirka 200 kronor till exempel genom Motormännens Riksförbund.

Australien har vänstertrafik vilket inte brukar ställa till något större problem, men första timmens körning kan förstås kännas lite avig innan man har blivit van. Vänstertrafiken brukar däremot vålla oss lite bekymmer som gångtrafikanter i storstäderna men det är en helt annan fråga.

Bensinen är billigare jämfört med Sverige.

Den största trafikfaran är de många djur som korsar vägarna, speciellt i gryningen och skymningen, då det gäller att vara extra uppmärksam.

De flesta biluthyrare tillåter inte att deras vanliga bilar körs på grusvägar eller i sand. Har du för avsikt att lämna de större vägarna är det därför en fyrhjulsdriven jeep som gäller, ofta förkortas det till 4WD.

Hastighetsbegränsningarna är vanligtvis 100km/h eller 110km/h på större vägar och 50km/h i städerna. I Northern Territory är det 130km/h på vissa motorvägar och 60km/h i städerna.

I Australien är det vanligt förekommande med hastighetskontroller. Det är inte tillåtet att köra onykter.